Stoer ding: Volvo V40 Cross Country (XC40)

Geplaatst op 3 dec 2012
Stoere robuustheid en expressieve elegantie, zo karakteriseert Volvo de V40 Cross Country. Het model was in de wandelgangen bekend als XC40, maar heeft uiteindelijk de naam gekregen van het model waarmee dit segment in 1997 ontstond: de Volvo V70 Cross Country.

In 1997 verraste Volvo de autobranche met de Cross Country versie van de V70. Terwijl Subaru ook al enigszins met dit soort modellen aan het pionieren was, maakte vooral Volvo er naam mee. En het werd een succes. Niet alleen haakte de concurrentie aan, maar zagen we bij Volvo bovendien de XC-naam zijn intrede doen. Nieuwste telg binnen de avontuurlijke Volvo-familie is deze V40 Cross Country die verrassend genoeg geen XC40 heet. Volgens Volvo is er namelijk een verschil tussen de XC- en de Cross Country-modellen. Hoewel ze naar onze mening het verschil niet duidelijk uit kunnen leggen komt het erop neer dat de XC-modellen meer crossovers/SUV’s zijn en de Cross Country-modellen vooral stoerdere en sportievere uitvoeringen van de stationwagons en hatchbacks betreffen. Juist… 

Kunststof
Hoe dan ook, de V40 Cross Country is voorzien van een aantal specifieke kenmerken om hem die avontuurlijke uitstraling te geven. De speciaal ontworpen bumpers met zichtbare kunststof onderdelen, verticaal geplaatste LED-dagrijverlichting, skidplates en een ruigere honingraatgrille zijn zonder twijfel typerende kenmerken. Ook de contrasterende ‘side-skirts’ en de specifieke dakrails zijn exclusief aan de Cross Country voorbehouden. 

Benzinemotoren
In de basis is elke V40 Cross Country een voorwielaandrijver en daarmee maakt Volvo duidelijk dat het vooral de looks zijn die het avontuurlijke karakter bepalen. Enkel het topmodel, de T5, is leverbaar met All Wheel Drive. In dat model hangt de smakelijke 2.5 liter vijfcilinder turbomotor in de steunen. Deze ontwikkelt een vermogen van 254 pk en een koppel van 400 Nm waardoor de V40 Cross Country in 6,1 seconden naar 100 km/h weet te sprinten. Het verbruik ligt op 7,8 liter per 100 km. Onder de T5 staat de T4 met onder de kap een 180 pk en 270 Nm sterke 1.6 liter turbomotor. Met een gemiddeld verbruik van 5,5 l/100 km is die aanmerkelijk zuiniger dan de vijfcilinder. Volvo levert de T5 enkel met de Geartronic-automaat terwijl de T4 leverbaar is met zowel een handgeschakelde zesbak alsook de Powershift tranmissie. 

Dieselmotoren

Dieselen kan met de V40 Cross Country met de D2, D3 en D4. De D2-versie, die slechts 99 g/km uitstoot haalt 115 pk uit zijn 1.6 liter dieselmotor en brengt middels de handgeschakelde zesbak 285 Nm op de voorwielen over. Iets meer power? Dan is er de D3 met 150 pk sterke 2.0 liter. Deze D3 is leverbaar met een handgeschakelde en een automatische versnellingsbak en ontwikkelt 350 Nm koppel. Aan de top van het dieselgamma staat eveneens een vijfcilinder met in dit geval 177 pk en 400 Nm. Ondanks de sprint naar honderd in 8,6 seconden blijft het verbruik beperkt tot 4,4 l/100 km en de CO2-uitstoot tot 117 g/km.

Specifieke kleuren
Als Volvo de V40 Cross Country begin 2013 bij de dealers binnenrijdt zal het model leverbaar zijn met een aantal in- en exterieurkleuren die specifiek aan de Cross Country zijn voorbehouden. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.