VIDEO - test van de Volvo S90 D4 Inscription

Geplaatst op 16 aug 2016
De Volvo S90 pocht met luxe en comfort. Optisch straalt hij koele elegantie uit en technisch volgt hij de downsize-trend. Hij belichaamt een consequent statement zonder polariserende hoeken en kanten.Tekst: Rob Strating

Fotografie en Film: Gianni Agosti 

“Ninety, Volvo’s Premium flagship”

Ontwikkelingen
Volvo is Zweedser dan ooit sinds de Chinese fabrikant Geely in 2010 het merk overnam van Ford. Volvo kreeg de opdracht zo snel mogelijk los te komen van Ford. “Jullie zijn uitstekend in staat zelf carrosserieën, onderstellen en motoren te ontwikkelen,” luidde de opdracht. Geely pompte daartoe vele miljarden in het Zweedse automerk. De XC90 was vorig jaar het eerste resultaat, op de Geneefse salon in maart dit jaar werden de S90 en de V90 gepresenteerd en binnen nu en drie jaar is het complete gamma vernieuwd.

Majestueus
Hij maakt indruk, zeker vanaf de zijkant. De bijna 5 meter lange en 1.88 meter brede S90 heeft een prachtige coupé-achtige lijn. Bij deze donkerblauwe versie komt het chroom goed uit. De wielbasis van 2.94 meter belooft veel ruimte achterin.

De opvallende led-dagrijverlichting in de vorm van de hamer van Thor valt onmiddellijk op. De T-vormverlichting wordt ook gebruikt als clignoteur. Zoals bij zovele automerken groeide het logo in de grille flink; de schuine, karakteristieke streep siert de Volvo’s vanaf het prille begin. Nog even wat betreft de sprekende grille die we al bij de XC90 zagen: de designers hebben hem ontworpen met een dikke knipoog naar die van de P1800 die tussen 1961 en 1973 is geproduceerd.
De zijkant van de S90 kenmerkt zich door die lage daklijn en de geprononceerde schouderpartij. De mooie, grote 20 inch lichtmetalen wielen draaien prachtig naadloos in de decent uitgeklopte spatschermen.
De consequente limousinevorm wordt afgesloten door een fors achterste met een bijzondere en opmerkelijke styling, waaronder de mooi geïntegreerde uitlaatpijpen.

Thomas Ingenlath, senior vice president of design bij Volvo Cars noemt de elegante designtaal de ‘schoonheid van eenvoud.’ “het is belangrijk dat de nieuwe S90 zijn Scandinavische afkomst visueel uitdraagt.”
Dat de S90 positief opvalt, heb ik duidelijk gemerkt op mijn testrit naar Duitsland: niet alleen de bewonderende blikken onderweg, maar ook de opmerkingen van passerende mensen op de grote parkeerplaats van de shuttlebus naar de Classic Days in Schloss Dyck.

Wellness
Ik open het portier en de kenmerkende geur van het mooie leer komt me tegemoet…
De stoelen zitten zoals ze eruit zien: perfect. Voor elk detail is er bij Volvo weer een expert. Al jaren staat er een vrouw aan het hoofd van het ‘Interior Design’, in dit geval is dat Tisha Johnson. “Goed ontworpen zitplaatsen staan centraal in de Zweedse huizen. Slanke rugleuningen verschaffen de achterpassagiers meer beenruimte, maar bieden toch de veiligheid en de ergonomische steun die je van Volvo verwacht.”
Ik ben persoonlijk erg onder de indruk van de verlengbare zitting, daardoor spelen mijn quadriceps niet op bij lange ritten. Dat de ontwerpers trots op hun product zijn is te zien aan het kleine ingenaaide Zweedse vlaggetje op de stoelen.
Het dashboard is een feestje van fijne, hoogwaardige materialen die als een mooi boeket samengesteld zijn. Het gestikte leer, het geborsteld aluminium, het échte hout dat naar de naam ‘Linear Walnut’ luister, de pianolakken en het decente chroomwerk. Zelfs de sleutel, of beter het blokje waarmee de auto opengaat en wordt gestart, is van hetzelfde leer voorzien als dat van de bekleding.
De beide klokken worden geprojecteerd in het instrumentenpaneel en ze wijken iets naar links en rechts als de kaart van de navigatie in het midden verschijnt.
De individueel regelbare verwarmde achterstoelen zorgen ervoor dat iedereen hetzelfde comfortniveau ervaart. Dankzij die lange wielbasis is er plenty beenruimte voorhanden. Ook de hoofden achterin hebben niets te klagen wat de ruimte betreft.
’s Nachts worden de passagiers verwelkomd door een warme interieurverlichting. De zogenaamde ClearZone technologie zorgt ervoor dat je binnenin schonere lucht inademt dan de buitenlucht. De achterpassagiers kunnen bovendien via een touchscreen hun eigen klimaatbeheersing regelen.
De enorme kofferruimte biedt tot slot plaats aan 560 liter, te vergroten naar 1527 liter.

Connected
Prominent geplaatst op de middenconsole is het 9-inch middendisplay, het centrale punt in het elegante interieur. Het is in staand formaat geplaatst en via dit scherm is eigenlijk alles aan te sturen: het infotainment, de navigatie, de klimaatbeheersing, de auto-instellingen en de geluidsbeleving. Wat dat laatste betreft: het premium Soudsystem is van Bowers & Wikins met 19 luidsprekers en met name de concertmodus creëert de akoestische ervaring van het Gothenburg Concertgebouw.
Het middendisplay wordt een verlengstuk van de iPhone®. Als de telefoon is aangesloten op Apple CarPlay™, wordt deze ook nog eens opgeladen.

Veiligheid is een missie
De carrosseriestructuur bestaat voor 40% uit boorstaal, de hardste staalsoort die ooit bij de fabricage van automobielen is gebruikt. De intelligente constructie moet energie niet alleen kunnen weerstaan, maar ook wegleiden. Daarom zijn er op strategische plaatsen zachtere segmenten in andere staalsoorten toegepast die als kreukelzones aan de voor-en achterzijde fungeren.
Volvo heeft in de afgelopen 88 jaar voorop gelopen als het om veiligheid gaat en dat is bij deze S90 natuurlijk direct terug te vinden. (op de gordels staat: since 1959, het jaar dat Volvo voor het eerst driepuntsgordels toepaste…)

Een greep uit de meest omvattende assistentsystemen:

  • Het City Safety detecteert een dreigende aanrijding met de voorligger en activeert de remmen. Het remt ook als je bij het afslaan een tegenligger over het hoofd ziet. Het let tevens op fietsers en voetgangers, ook in het donker en grijpt adequaat in.
  • Lane Departure Warning: hij waarschuwt niet alleen middels een signaal dat je over een witte streep rijdt, het systeem houdt de auto binnen de lijnen en je kunt het stuur loslaten! Het summum van autonoom rijden…
  • BLIS: Radartechnologie om de bestuurder te attenderen op auto’s die zich in de dode hoek bevinden.
  • Cross Traffic Alert: let op voertuigen die je niet kunt zien, wanneer je vanuit een smalle parkeerplaats acheruit rijdt.
  • Head-up display met gevaren-en snelheidsmelding
  • Adaptieve cruisecontrol met fileassistent. (het adaptieve gedeelte kan ook uitgeschakeld worden)
  • Vermoeidheidsherkenning
  • Alarmeringssysteem voor een achterligger die te snel naderbij komt
  • Gordelspanners die in werking treden als de auto de weg verlaat en bijvoorbeeld in de sloot terecht zou komen
  • Etcetera….

Analkande, wat staat voor onderweg in het Zweeds…
De S90 is uitgerust met de D4. Dat houdt in een tweeliter commonraildiesel met 190 pk.400 Nm. De dieselolie wordt onder een druk van 2500 Bar in de cilinders gespoten. De twee turbo’s vullen elkaar meesterlijk aan, terwijl een elektrische compressor de lucht door het filter jaagt en meteen comprimeert. Hij is gekoppeld aan een achttraps automaat. Hij is bij lage snelheden nog herkenbaar als een kind van Rudolf Diesel, maar eenmaal op snelheid hoor je alleen het suizelen van de wind. (bij 130 km/h produceert hij slechts 69 decibellen)Hij heeft er nog geen 8 seconden voor nodig om naar de honderd te spurten en zijn top ligt een eind boven de 200 km/h.
Belangrijk zijn de tussenspurts: van 60-100 km/h in 4,8 seconden en van 80-120 km/h in 5,8 seconden.
De motor, de automaat en de auto vormen samen een drie-eenheid die de absolute perfectie benadert.
Doordat de testauto op lage banden/grote wielen staat: 255/35 R 20, is het veercomfort stevig. Dat merk je vooral bij felle dwarsnaden die zowel akoestisch als voelbaar worden doorgegeven.
Daarvoor zijn twee oplossingen mogelijk, nl. punt 1: luchtvering bestellen, punt 2: hogere banden en iets kleinere wielen. Alles is mogelijk.
Toch is hij verregaand comfortabel, een reiswagen pur sang.
Het brandstofverbruik houdt zich ondanks zijn gewicht van 1617 kilogram keurig binnen de grenzen. Met 80 km/h op de cruise bij mooi, windstil weer kwam ik aan waarden rond de 1 op 25!
Met een testgemiddelde van rond de 1 op 17 ben ik best tevreden (er zaten nogal wat snelle Duitse kilometers in de test…)

Alle S90’s
Zowel de benzine- als de dieselmotoren hebben een cilinderinhoud van 1969 cc.
De twee benzinemotoren: de T5 heeft 254 pk/350 Nm, de T6 320 pk/400 Nm.
Drie dieselmotoren: de D3 heeft 150 pk/320 Nm, de D4 190 pk/400 Nm en de D5 235 pk/480 Nm. Deze versie is uitsluitend met AWD leverbaar.
De prijsrange begint bij € 49.995,-

Conclusie
Met een fantastische veiligheidsuitrusting, solide afwerking, prachtige materialen, veel plaats en een prima aandrijving schuift deze Volvo S90 het premiumsegment van de topklasse binnen. Voorzien van de optionele luchtvering is ook het comfort perfect. De concurrentie kan zijn borst natmaken…